UNESCO

MontenegroEnglish (United Kingdom)

ASPnet

Gimnazija "Tanasije Pejatović" na VI međunarodnoj konferenciji UNESCO-ve ASP mreže škola u Hanti Mansijsku

  • PDF

Zajednicka fotografija_na_trguCrnogorska delegacija, koju su sačinjavali Božo Knežević i Jadranka Jestrović, učenik i profesorica pljevaljske gimnazije „Tanasije Pejatović", učestvovala je na VI međunarodnoj konferenciji UNESCO-ve ASP mreže škola i međunarodnom ekološkom forumu mladih "Jedna planeta - jedna budućnost".

Konferencija se održavala u sibirskom gradu Hanti Mansijsku (glavnom gradu Hanti Mansijskog autonomnog okruga - Jugre, u periodu od 21. do 26. maja 2013. godine. Predstavljala je dio veliko međunarodne ekološke akcije "Zaštititi i sačuvati" pod patronatom UNESCO-a, dok je obuhvatala i međunarodni ekološki forum mladih "Jedna planeta - jedna budućnost". Na konferenciji je pored naše delegacije, uzelo učešća još 100 učesnika iz Finske, Poljske, Slovačke, Slovenije, Bugarske, Ukrajine i Rusije.

Opširnije...

Najava: Učešće predstavnika pljevaljske gimnazije na VI Međunarodnoj konferenciji UNESCO Pridruženih škola u Hanti-Mansijsku, Rusija, od 21. do 25. maja 2013. godine

  • PDF

Predstavnici pljevaljske gimnazije "Tanasije Pejatović", učenik Božo Knežević i profesorica ruskog jezika Jadranka Jestrović, učestvovaće na VI Međunarodnoj konferenciji UNESCO Pridruženih (ASPnet) škola "Riječni basen Oba i Irtiša: Mladi proučavaju i čuvaju prirodnu i kulturnu baštinu u regijama velikh svjetskih Rijeka" u Hanti-Mansijsku, Rusija, od 21. do 25. maja 2013. godine.

Konferencija je organizovana od strane ruske Nacionalne komisije za UNESCO i vlasti autonomnog okruga Hanti-Mansijska – Jugra, uz podršku Sektora za ekologiju i Sektora za odnose sa javnošću autonomnog okruga.

Opširnije...

UNESCO likovni konkurs: “Staze kulture mira: Globalno takmičenje za uzajamno razumijevanje”

  • PDF

Završena je prijava za učešće na UNESCO likovni konkurs (za mlade od 14 do 25 godine), na temu „Staze kulture mira: Globalno takmičenje za uzajamno razumijevanje". Kroz fotografiju, video klip, sastav ili logo, učenici će imati šansu da predstave svoju viziju mira i nenasilja, i podijele raznovrsna iskustva svakodnevnog praktikovanja mira. Pravo učešća imali su učenici osnovnih i srednjih škola, članica UNESCO mreže udruženih škola, uzrasta od 14 do 18 godina, i mladi od 19 do 25 godina. Organizator konkursa je UNESCO Platforma za kulturu mira i nenasilja, u koordinaciji sa Nacionalnom komisijom za UNESCO i Ministarstvom prosvjete i sporta.

Opširnije...

Završen likovni konkurs UNESCO „Moj portret kulturne baštine“

  • PDF

Nacionalna komisija za UNESCO u saradnji sa Ministarstvom prosvjete I sporta i Ministarstvom kulture organizovala je likovni konkurs UNESCO „Moj portret kulturne baštine" za predškolske ustanove i osnovne škole (djeca od 4 do 8 godina), povodom održavanja Foruma slovenskih kultura od 10-16. maja 2012. godine, a u okviru UNESCO-ve sedmice kulturne raznolikosti. Na konkursu je učestvovalo preko 80 radova iz vrtića širom Crne Gore, kao i iz osnovnih škola članica UNESCO ASP.

Pobjednici konkursa su: Kovačević Sara (6 godina) iz vrtića "Vukosava I. Mašanović" iz Bara; Ljubica Kovačević (6 godina), Bojana Radnjić (7 godina) i Ksenija Koprivica (7 godina) iz vrtića „Naša radost" iz Herceg Novog; Nađa Đurković (6 godina), Batrić Martinović (6,3 god.) i Vladimir Perović (6,3. god.), Mileusnić Stefan (5,5 god.), Dragana Muratović (5 god.), Gazivoda Lazar (5,5 god.) i Andrea Turčinović (5 god.) iz vrtića "JPU „Zagorka Ivanović" sa Cetinja.

Opširnije...

ASPnet

  • PDF

UNESCO-va mreža udruženih škola (UNESCO Associated Schools Network) je globalna mreža od preko 9 000 obrazovnih ustanova u 180 zemalja (obuhvata predškolske, osnovne i srednje škole i centre za obuku nastavnika). Danas najveća školska mreža u svijetu koja djeluje pod pokroviteljstvom UN u pravcu razvijanja međunarodne saradnje, formirana je 1953.g kao školski pilot projekat u 15 država.

Cilj programa je uspješno primjenjivanje kvalitetnog obrazovanja u praksi.

UNESCO-va mreža udruženih škola nudi školama mogućnost ostvarivanja saradnje sa školama u inostranstvu kroz: zajedničke projekte, međunarodna takmičenja, kvizeve, praćenje i obilježavanje međunarodnih datuma utvrđenih od strane UN i UNESCO-a; međunarodnu razmjenu učenika i nastavnika; učešće učenika i nastavnika na različitim takičenjima, konferencijama, forumima, kursevima, studijske posjete i dr.

Četiri studijske teme UN i UNESCO-ve mreže udruženih škola su:

I Svjetska pitanja i uloga sistema UN;

II Obrazovanje za održivi razvoj;

III Mir i ljudska prava;

IV Interkulturalna učenja.

Opširnije...

Kontakti

Nacionalna komisija za UNESCO                                                                                                                        Ulica Njegoševa, 81250 Cetinje, Crna Gora
Tel:  +382 41 232 599 Fax: +382 41 232 572