UNESCO

MontenegroEnglish (United Kingdom)

"Dodirni Durmitor - budi dio svjetske baštine" 14 - 16. septembar 2012

  • PDF

Hiking-2Nacionalni park „Durmitor", područje koje svojom izuzetnom univerzalnom vrijednošću nadilazi nacionalne granice i čini dio svjetske baštine, biće u centru pažnje crnogorske javnosti od 14. do 16. septembra, zahvaljujući prvom festivalu „Dodirni Durmitor". Ovaj festival se organizuje pod sloganom: "Budi dio Svjetske baštine" i prvi je takve vrste u Crnoj Gori.

Povod trodnevnog festivala je proslava 40-godišnjice od usvajanja Konvencije o svjetskoj baštini: „Svjetska baština i održivi razvoj: uloga lokalnih zajednica". Organizatori festivala su Nacionalna Komisija za UNESCO, UNESCO i Ministarstvo održivog razvoja i turizma sa brojnim partnerima.

www.dodirnidurmitor.me

„Dodirni Durmitor" ima za cilj da ukaže na vrijednosti očuvanja baštine kroz unapređenje društvenih i ekonomskih uslova lokalnih zajednica vezanih za područje svjetske baštine, povećanje vidljivosti Konvencije i aktivnosti koje se odnose na očuvanje svjetske baštine kroz doprinos održivom razvoju, afirmaciju uloge istraživanja, obuka i jačanja kadrovskih kapaciteta u cilju zaštite svjetske baštine, kao i osnaživanje privatnog sektora u očuvanju i održivom razvoju svjetske baštine.

Kontakti

Nacionalna komisija za UNESCO                                                                                                                        Ulica Njegoševa, 81250 Cetinje, Crna Gora
Tel:  +382 41 232 599 Fax: +382 41 232 572