UNESCO

MontenegroEnglish (United Kingdom)

UNESCO Forum mladih 2011

  • PDF

UNESCO Forum mladih 2011

17-20 oktobar 2011

UNESCO, Pariz

UNESCO Forum mladih 2011 održan je od 17. do 20. oktobra 2011.godine u sjedištu UNESCO u Parizu i okupio je 210 mladih delegata iz 127 zemalja, kao i predstavnike civilnog društva, nevladinog sektora, akademike i predstavnike privatnog sektora.

Marija Radunović iz NVO "Mladi za vas" bila je predstavnik Crne Gore.

Tema Foruma: Kako mladi vode do promjena

Posebne teme:

• Gradjani u akciji / mladi u politici i u javnom životu

• Prisustvo mladih, ranjivost i nasilje medju mladima i nad mladima

• Probijanje barijera nezaposlenosti mladih

Utisak Marije Radunović:

„Biti učesnik na Forumu i predstavljati svoju zemlju medju drugim mladim ljudima, kao i čelnicima UNESCO i poznatim ličnostima je bilo jako lijepo iskustvo. Svi dani Foruma su bili sadržajni i uspješni. Tokom prvog dijela dana imali smo prezentacije i manje forume prema temama koje smo odabrali, a u popodnevnom dijelu su nam bile organizovane aktivnosti za umrežavanje, mini koncerti i prezentacije rada nekih većih evropskih organizacija koje rade za mlade. Na forumu smo imali mogućnost da iskažemo svoje mišljenje, da glasamo za preporuke koje podržavamo, što je jako pohvalno, jer su na taj način ispoštovali mišljenje svih nas 210 delegata. Mogli smo slobodno predlagati i neke izmjene kao i dodatne teme za diskusiju.

Kao rezultat Omladinskog foruma sačinili smo finalni izvještaj sa ključnim preporukama za teme koje su bile prezentovane predstavnicima zemalja članica tokom trideset šeste UNESCO generalne konferencije.

Elaborirali smo 18 preporuka koje se tiču obrazovanja, održivog razvoja i aktivnog učešća mladih. Prepoznali smo obrazovanje kao glavno ljudsko pravo, kao i njegovanje rodne ravnopravnosti kao uslova za mir i održivost svake zemlje. Takodje, potvrdili smo i važnost uloge koju mladi imaju u pozitivnim promjenama u društvu kao i to da moramo uticati na zemlje članice da potpuno implementiraju Deklaraciju o ljudskim pravima.

Zaključak

Na forumu smo mi mladi učinili da se naš glas čuje kako bi oblikovali sadašnjost i budućnost svojih zemalja. Želimo da budemo saslušani, da budemo uključeni u donošenje odluka i u raspravama. Hoćemo da pokažemo kako mladi mogu napraviti promjenu. Studentski aktivizam, socijalne inovacije, podsticanje demokratije, zapošljavanje mladih, prevazilaženje sukoba i kako doći do održivog razvoja bili su među pitanjima o kojima se raspravljalo na VII UNESCO Forumu mladih."

Kontakti

Nacionalna komisija za UNESCO                                                                                                                        Ulica Njegoševa, 81250 Cetinje, Crna Gora
Tel:  +382 41 232 599 Fax: +382 41 232 572